křesťanství

Vánoce

11. 12. 2008 23:00
Rubrika: křesťanství

Když očekáváme návštěvu, obvykle se připravujeme tím pečlivěji, čím vzácnější je nám host, který nás má navštívit. Chystáme pohoštění, uklízíme byt, aby ani smítko prachu nikde nezůstalo. Je zvykem, a hospodyňky o tom ví své - že právě advent je takovým obdobím, kdy všechno doma musí být nablýskané a voňavé, a nachystané dobroty a dárky. Připravujeme se a těšíme se na  kouzlo Vánoc, a doufáme, že letos - letos  se to určitě podaří. Źe letos to kouzlo Vánoc zachytíme a hluboce prožijeme - tak jako tehdy, když jsme ještě byli malí... Ale zároveň už tušíme, že to asi zase dopadne stejně jako jiné roky - že si rozbalíme  své dárky, potěšíme se z radosti námi obdarovaných,  a pak   už jen povzdechneme se slovy - no - a je po Vánocích.... Rok co rok zjišťujeme, že přesto, že jsme si sáhli až na dno svých sil i peněženek, kouzlo Vánoc  tak nějak prolétlo kolem, zavonělo v purpuře, zablýsklo se s prskavkou a  je pryč... To jen v dětských  očích se třpytí, a zůstává  trochu déle a nejdelší noc v roce je prozářená dětským úsměvem.

Ale my dospělí,  jako bychom ztratili schopnost zhluboka se nadechnout  a  nechat v sobě rozeznít tu tajemnou strunu, o které víme, že  tam někde v hloubi srdce stále je - skoro nadosah.... a možná že se zachvívá...ale ne ......ne ...- už je to pryč.   Už ji neumíme rozeznít.

Mnozí lidé  si,  ve snaze  zachytit   kouzlo Vánoc, řeknou:  Dejme na  stromeček víc ozdob. Víc svíček a prskavek. A pod   stromeček  víc dražších dárků. A na stůl víc jídla a exotického ovoce... A když na to nebudeme  mít,  tak si na to půjčíme. A potom řeknou  - vyzdobme ulice a obchodní domy už začátkem  listopadu. Okna i  stromy v zahradě omotejme  barevnými světelnými řetězy a ke vchodu postavme Santa Klause. Bude kývat hlavou  se strnulým úsměvem v gipsové tváři....

Ale blikající žárovičky nemohou ozářit temnotu v naší duši. Prskavky nedokáží zapálit oheň v našich srdcích a skleněné ozdoby nezahřejí naše zkřehlé ruce. Ať už jsme si toho vědomi nebo ne, vánoce znamenají především setkání s láskou. S láskou Boží, která v Ježíši přichází na svět. 

 A protože  dítě, které přichází, nechce vstoupit do našich obýváků, ale do našich srdcí, nebude  se zajímat, zda jsou čisté naše záclony, ale jsou čistá naše srdce.  Je tedy třeba, abychom uklidili všechno to, čím jsme svá srdce v uplynulém čase zašpinili.  Abychom odstranili sebelásku, sebelítost, sebestřednost ...a někde možná i závist, faleš a zlobu.   Abychom ve svých srdcích vytvořili prostor pro Boží dítě, Betlémské jesličky, místo, kde se zrodí Světlo.  

Advent je  příležitostí k zastavení, k tichému zamyšlení nad tím, kdo vlastně jsme.  Je časem k rozjímání nad Boží láskou, která nás přijímá takové jací jsme a přetváří nás -abychom byli takoví, jací máme být. Jen si to musíme umět přiznat - že nejsme dokonalí.  Jen si to musíme přát - být lepší.Jen o to musíme prosit, aby nám bylo odpuštěno, abychom byli očištění a způsobilí přijmout do svých srdcí Světlo, které přichází. 

Tím  Světlem je Boží Dítě, které přináší spasitelnou lásku celému lidstvu, ale ani jedinému člověku se nevnucuje. Boží Dítě  otevírá dveře víry, ale nenutí vejít.Lásku stejně jako víru  je totiž možné nabídnout, ale  ne nařídit. Láska, stejně, jako víra  se zrodí ve chvíli, kdy  tajemná jiskra  přeskočí mezi Bohem a duší. A této jiskře  říkáme Boží milost.  Boží milost způsobí, že se dokážeme zhluboka nadechnout a nechat rozeznít  tu skrytou strunu, o které víme, že  tam někde v hloubi našeho srdce stále je. Pohlédněme do svého nitra - co tam vidíme? Jen starosti? Vzpomínky na to, co bylo a už není? To všechno tam nalezneme,  ale snad najdeme i stopy lásky druhých lidí, i stopy lásky nepojmenovatelné, ve které rozpoznáváme  - Boží milost. Je to tajemství, o kterém je nesnadné mluvit, ale ze kterého můžeme žít a čerpat  sílu  k překonání trápení, které nás v životě potkává.Ve vánočních přáních a pozdravech si navzájem přejeme klid a pokoj. A přejeme si mír a pokoj pro všechny - pro celý svět....aby vánoční čas  trval stále.

Praktický člověk si však položí praktickou otázku: kdo to zařídí? Kdo zařídí, aby byl pokoj mezi lidmi? Mohou to udělat vlády? Školy? Filozofové? Politici? Církve?Mnozí z nich mohou udělat mnoho dobrého- a také to dělají, ale není v jejich moci rozprostřít krásu vánoc nad celým světem a nad celým rokem, nad celou historií lidstva…

Nikdy , kam až historie  dohlédne  - ani síla mocných, ani přání bezmocných  nedokázaly nastolit všude na zemi klid a mír. Ale do světa plného násilí, nespravedlnosti a bolesti  vstoupilo křehké Dítě.  Přišlo osvobodit člověka zapleteného do sítě nenávisti a zotročeného sektářstvím a roztržkami.   V jeho osobě k nám přichází  mnohem víc, než jen člověk: totiž Bůh sám.Stačí mu důvěřovat. Přijmout ho do svého života – a s ním i Boží milost,  Boží přítomnost v našem životě. Odevzdat mu sebe sama, se vším, co milujeme, se vším, čeho se bojíme. To dítě se  narodilo pro nás - nám –nám všem. 

Dítě, narozené v chlévě  přineslo  do tehdejšího světa naději, radost a pokoj.  A přináší ji i do současnosti.  Přináší radost ze světla, jenž  zahání temnotu a  hřeje tak, že ledy v srdcích tají. Přináší pokoj při odpuštění hříchů, které tíží každého člověka. Má řešení  ke všemu, co prožíváme. To Dítě, pro které "nebylo místo pod střechou", nachází přístřešek i v našem životě. A tak  můžeme slavit trvalé svátky pokoje a smíření - v našem nitru.

Zobrazeno 1419×

Komentáře

Daliluh

\"Boží Dítě otevírá dveře víry, ale nenutí vejít.\"<br />
To je moc důležitá věc, na kterou mnoho lidí zapomíná. I já chci otvírat ostatním dveře víry, ale často zapomínám, že je nesmím nutit vejít.<br />
A díky za další impuls k tomu, abych skrze svátost smíření i já očistil své srdce. Mám strach, že se k tomu do Vánoc neodhodlám:-(.

Fidelius

Co dodat? Děkuji.

oskar

Děkuji za krásné zamyšlení nad adventem, zvláště dnes po přednášce Mons. ThLic. Cikrleho o významu křesťanských vánoc. I přes to, že je nachlazený, tak přednášel. Budu se za Vás oba modlit, za Biskupa, aby se nrzy uzdravil a za Marii a její krásné články.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio